Historie

HistorieNew landart2Landschapskunst

Het Museum De Paviljoens was het museum voor hedendaagse kunst in Almere, en genoot een nationale en internationale bekendheid. In 2013 heeft het museum haar deuren moeten sluiten na een drastische verlaging van de rijks- en gemeente-subsidies.
De laatste 10 dagen van Museum De Paviljoens werden afgesloten met Work No. 1562: Half the Air in a Given Space van Martin Creeds. Duizenden ballonnen vulden het museum.
Het museum beheerde De Collectie Almere. Deze collectie bestaat uit kunstwerken die in het museum, het stadhuis, of daarbuiten in de openbare ruimte te zien zijn.
Het museum is in 1994 opgericht door de gemeente Almere en verzelfstandigd in 1998. Het museum De Paviljoens is de opvolger van Aleph, een tentoonstellings-ruimte voor moderne kunst in de kelder van het stadhuis van Almere.
In 2005 ontving het Museum De Paviljoens de AICA-oorkonde.(Association Internationale des Critiques d’Art).

Symposium
In 2007 wordt de Stichting Vrienden van De Paviljoens opgericht, als reactie op de dreigende sluiting. Het gemeentebestuur had plannen om de subsidie te verlagen., maar dat bracht ook de gekoppelde subsidie van provincie en rijk in gevaar.
Het door de Vrienden georganiseerde symposium onder leiding van Felix Rotten-berg, Martijn Sanders en Mels Crouwel was een groot succes, en keerde het tij. Het bestuur van de Vrienden organiseert met het museum extra activiteiten, zoals rond-leidingen, lezingen en museumbezoeken.
In 2011 wordt het museum geselecteerd voor de top 10 van beste musea voor he-dendaagse kunst. Het museum staat op de 6’plaats. In 2012 krijgt het museum op-nieuw een vermelding in de top 10 van beste musea voor hedendaagse kunst.
In datzelfde jaar adviseert de Raad voor de Cultuur de minister om de subsidie in te trekken. De Raad roemt de kwaliteit van het museum en is erg enthousiast over alle activiteiten, maar stelt dat er veel te weinig bezoekers zijn gekomen. De gemeente volgt het rijk en het museum wordt gedwongen te sluiten.

Het GebouwNew pav2Jennifer Tee, installatie Covert Entwined Heart (2006-2010)

De Paviljoens zijn oorspronkelijk in opdracht van Jan Hoet ontworpen door de Belgi-sche architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem als tijdelijke tentoonstellingsruimte voor de Documenta IX van 1992 in het Duitse Kassel. Twee jaar later worden ze door het gemeentebestuur naar Almere-Stad gehaald om het museum De Paviljoens er in te vestigen.

De Collectie
De Collectie Almere is na sluiting opgeslagen en zal weer te zien zijn, wanneer het HAC de deuren opent in het gebouw van de Schouwburg en de voormalige Kunstli-nie. De overige aanwinsten hebben een plaats gekregen in diverse musea voor he-dendaagse kunst.

Tentoonstellingen
In 2011 staat het Museum De Paviljoens op plaats 6 van de top 10 van Kunstbeeld, het tijdschrift voor hedendaagse kunst, en wordt de sterke programmering benoemd.
In 2012 neemt het tijdschrift Kunstbeeld het museum weer op in de top 10 en ver-meldt, dat de Raad voor Cultuur de hoge kwaliteit van de tentoonstelling roemt.
Tijdens de tentoonstellingen was veelal werk te zien van kunstenaars die nationale en internationale bekendheid hebben gekregen. Bekend zijn: Guido van der Werve, Gabriel Lester, Jennifer Tee en vele anderen.